Nasza czekolada

handmadeW naszej czekoladzie znajdziecie Państwo to, co od wieków najlepsi Mistrzowie Czekolady mają do zaproponowania - prawdziwą i aromatyczną belgijską czekoladę w oryginalnym połączeniu smaków.

Do powszechnie sprzedawanych w Polsce czekolad, celem obniżenia ich kosztu produkcji, często dodawane są tłuszcze roślinne, które bardzo istotnie obniżają jej walory smakowe i jakościowe. Dlatego warto podkreślić, że Czekolada Cortez nie posiada w swoim składzie innego tłuszczu poza masłem kakaowym. Użyte do jej produkcji wyłącznie prawdziwe masło kakaowe sprawia, że nasza czekolada dosłownie rozpływa się w ustach, gdyż masło kakaowe topnieje w temperaturze 36°C, czyli temperaturze ciała człowieka. Używane do produkcji innych, popularnych czekolad tłuszcze roślinne ulegają rozpuszczeniu dopiero w temperaturze 38°C. Powoduje to nieprzyjemne odkładanie się w ustach warstwy tłuszczu, którego organizm ludzki nie jest w stanie naturalnie rozpuścić.

Najlepsza, naturalna wanilia stosowana w produkcji naszej czekolady, nadaje jej niepowtarzalny smak i aromat. Nie jest do niej dodawany tak powszechny w Polsce sztuczny aromat waniliny.

Owoce wykorzystane do produkcji czekolady Cortez nie są zwykłymi suszonymi owocami. Posiadają naturalny kolor i przede wszystkim smak świeżych owoców. Nie są kandyzowane, dosładzane ani w żaden sposób konserwowane. Specjalny proces technologiczny jest prowadzony tak, aby zatrzymać wszelkie wartości płynące z owocu.